
Avustralya merkezli düşünce kuruluşu Avustralya Stratejik Politika Enstitüsü’nün yakın tarihli bir raporu, Çin’in Doğu Türkistan’daki suçlarını örtbas etmek için yabancı sosyal medya ünlülerini kullandığını ve bu ünlülerin Çin’in uluslararası propaganda gücü haline geldiğini belirtiyor.
” Xinjiang Hakkında Ismarlama Konuşmalar ” başlıklı rapor, Avustralya Stratejik Politika Enstitüsü’nün Ocak 2020’den Ağustos 2021’e kadar Çin kontrolündeki çeşitli sosyal medya platformlarında Doğu Türkistan’daki tüm durumu kapsayan bir dizi makale yayınladığını gösteriyor. Bu içerik, Çin propagandası için çalışan 13 yabancı ünlü tarafından derlendiği belgeleniyor.
Ünlü isimler önce Doğu Türkistan’da Çin’in organizasyonuyla bir tura çıkacak ve hemen sonra Çin’in Doğu Türkistan’daki politikalarını savunan, karalayan videolar veya başka içerikler hazırlayıp yayacaklar. Uygur yemeklerine, kültürüne, dans ve şarkı, halk oyunlarına odaklanmanın yanı sıra Doğu Türkistan’daki zorunlu çalıştırma veya büyük çaplı tutuklamaların hiç var olmadığı yönünde iddialarını ortaya atıyor.
Rapora göre, şahıslar ayrıca Doğu Türkistan hakkında yabancı medya ve araştırma kurumlarından gelen haberleri ve araştırma sonuçlarını yalanlamaya çalışıyor. Video, yazıları, Çin’deki yabancı medya kuruluşları, elçilikler ve diplomatlar tarafından geniş çapta servis edilmek üzere dağıtılıyor ve tek kaynaktan alıntılanıyor. Onları daha tanınır hale getirmeyi ve izleyici sayısını artırmayı hedefliyor.
Avustralya Stratejik Politika Enstitüsü, raporda çeşitli sosyal medya şirketlerini Çin rejimiyle ilgili bu tür hesapları ve içerikleri daha etkili bir şekilde tanımlayacak önlemler ve düzenlemeler önermeye çağırdı.
Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Wang Wenbin’in 13 Aralık’ta düzenlediği basın toplantısında Avustralya Stratejik Politika Enstitüsü’ne yanıt olarak “Çin’i şiddetle eleştiren bu rporda itirafının işkence yoluyla alındığını iddia ediyor. Bu tamamen iftiradır.” diyerek kendini savundu.
Avustralya Stratejik Politika Enstitüsü, Doğu Türkistanla ilgili son yıllarda yayımlanan raporlarıyla bilinen en bağımsız araştırma merkezi sayılıyor. Doğu Türkistan’da Çin’in soykırımının dünyaya teşhir edilmesinde kilit rol oynamış ve “Satılık Uygurlar ” başlıklı raporun da 20 yıllık bilimsel çalışmaların en çok bulunduğu rapor olduğu söyleniyor.
